Oudergesprekken
Aan het begin van het schooljaar worden ouders (en kind) uitgenodigd voor een individueel kennismakingsgesprek: de startgesprekken. De leerkracht en u wisselen dan informatie uit over uw kind, de klas, over de gang van zaken en de lesstof.
Ook gedurende het schooljaar is er op een aantal momenten waarop er in de hele school oudergesprekken worden gevoerd. Tijdens deze gesprekken bespreekt u de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind.
Hulpouders
Op de P.C. Hooftschool helpen veel ouders. Deze ouders houden zich, in samenwerking met het schoolteam, gedurende het gehele schooljaar bezig met het organiseren van o.a. alle feesten: het Sinterklaasfeest, het Kerstfeest, het Paasontbijt, de sportdagen en de afscheidsavond voor groep 8. De ouders uit de ouderraad komen regelmatig samen om de te organiseren zaken te bespreken. Ook andere ouders worden bij deze activiteiten betrokken. Dankzij de inzet van deze ouders hebben we veel voor de school (de kinderen) kunnen doen. Soms gebeurt dit werk op de achtergrond: overleggen, organiseren, meedenken, ideeën aandragen, materialen inkopen, regelen en klaarzetten, enz.. Soms gebeurt dit meer op de voorgrond: aanwezig zijn en helpen bij feesten, ouderavonden, informatie geven, enz.
Jij en de P.C. Hooftschool
Sinds een paar jaar is er gestart met een nieuw evenement: Jij en de P.C. Hooftschool. Tijdens ‘Jij en de P.C. Hooftschool’, wat een aantal keer per schooljaar wordt georganiseerd, hebben ouders, leerlingen en leerkrachten de gelegenheid om opvattingen en meningen over de school te delen met elkaar. Verbinding tussen leerlingen, ouders en teamleden staat hierbij centraal. De vorm van ‘Jij en de P.C. Hooftschool verschilt elke keer.
Werkgroep School als gemeenschap
In de werkgroep school als gemeenschap zitten ouders, leerlingen en teamleden. In deze werkgroep wordt gesproken over manieren om de leerling- en ouderbetrokkenheid op school te vergroten. Zo wordt ‘Jij en de P.C. Hooftschool’ gepland en vinden er regelmatig gesprekken plaats met de leerlingen over de activiteiten van de leerlingenraad. De werkgroep vergadert 7 keer per jaar op woensdagmiddag.
Medezeggenschapsraad
Om aan inspraak en overleg vorm te geven is de wet op de medezeggenschap (MR) in het onderwijs van kracht. Een gevolg van die wet is dat elke school een medezeggenschapsraad heeft. De MR moet gehoord worden bij alle belangrijke beslissingen die de school aangaan. De MR wordt bijvoorbeeld geconsulteerd over de organisatie van de overblijf, over de inrichting van een nieuw schoolplein, over een verandering in de schooltijden of de inhoud van een verbeterplan. Om zowel ouders als het team inbreng te laten hebben, bestaat de MR uit twee geledingen: ouders en leerkrachten. De ouders die in de MR zitten worden gekozen uit de ouders die zich daarvoor verkiesbaar hebben gesteld. Voor de leerkrachten geldt hetzelfde.
Spreken met leerkracht/schoolleiding
Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden naast de reeds genoemde gesprekken om met de leerkracht iets te bespreken. U hoeft in geen geval te aarzelen om uw gedachten met de school te delen. U kunt contact zoeken met uw groepsleerkracht wanneer u iets met hem of haar wilt bespreken. De groepsleerkracht is voor ouders het eerste aanspreekpunt als het gaat om onderwerpen die gerelateerd zijn aan de ontwikkeling en het welbevinden van uw kind. Sommige zaken kunt u direct bespreken met de bouwcoördinatoren, intern begeleider of de directie (dit verschilt per onderwerp).